keskiviikko 14. elokuuta 2019

Aurinkoenergiaa

Pihallamme Kauhajoella on jo toista vuotta toiminnassa 5,8 kVp tehoinen maatelineelle asennettu pienois-aurinkovoimala. Se otettiin käyttöön kesäkuun 2018 puolivälissä ja on tuottanut tähän mennessä yhteensä jo 7,8 MWh eli 7800 kWh energiaa. Ensimmäisen vuoden tuotoksi tuli tässä kesäkuussa täyteen n. 6000 kWh. Paneelit ovat suomalaisen Salo Solarin tuotteita ja niitä on 18 kpl.

Tästä linkistä pääset tutkimaan aurinkovoimalamme tuottotietoja koko sen toiminta-ajalta:

Linkki aurinkovoimalaamme
perjantai 1. syyskuuta 2017

Vaelluksella 2017

Perjantai 1.9.2017

Lähdettiin tänään klo 15 lukiolta, pian maastoon!

Seitsemisen luontokeskuksen pihassa valmiina lähtöön.

Tauolla Seitsemisharjulla pe iltana. Sää mitä mainioin.

Koveron tilan kaivolla.


Lauantai 2.9.

Kirkas-Soljasen maastossa leiripaikalla ja suoretkellä

 Kirkas-Soljasen ilta.


Sunnuntai 3.9.
Jämin AR Sandboxilla eli hiekkalaatikolla muotoiltuja virtuaalivuoria, yllä Italiasta.
perjantai 20. maaliskuuta 2015

Auringonpimennys - Solar eclipse 20.3.2015

Suomeen osui tänään 20.3. osittainen auringonpimennys niin, että puolen päivän aikaan Utsjoella Auringosta oli Kuun varjossa enimmillään 94 % ja Kauhajoellakin yli 80 %. Koska meillä sattui niin hyvä tuuri, että Aurinko ei ollut juuri oikeaan aikaan pilvessä ja luonnontieteen varastosta löytyi tähtikaukoputkeen tarkoitettu foliosta valmistettu aurinkosuodin, pääsimme ihastelemaan pimennystä Lukion portailta turvallisesti.

Alla aikajärjestyksessä olevat kuvat on otettu tämän tähtikaukoputkeen tarkoitetun foliomaisen aurinkosuotimen läpi tavallisella järjestelmäkameralla Lukion portailta.


Auringonpimennyksen aikana valon väri muuttui vähemmän kirkkaaksi ja valaistus hämärtyi.
Kuvat: Simo Tolvanen ja Timo Matilainen.

Fyysikoiden auringonpimennys -tutkimuksista kertoo Fysiikkablogi.

tiistai 17. maaliskuuta 2015

Vielä on lunta Lauhassa

Vaikka lumet ovat käyneet vähiin, Lauhanvuorella on vielä hienot hanki-hiihtokelit näin maaliskuun puolivälissäkin.


Komeat revontulet 17.3. Kauhajoellakin - Northern lights


Tänään ti 17.3. Yle uutisoi Ilmatieteen laitoksen avaruussää-ennusteeseen perustuen, että on odotettavissa komeita revontulia. Revontulethan johtuvat siitä, että Auringosta on purkautunut tavallista enemmän sähköisesti varautuneita hiukkasia, jotka Maan magneettikenttä ohjaa tänne lähelle pohjoisnapaa. Kun nämä hiukkaset osuvat ilmakehän ylimmän kerroksen kaasumolekyyleihin, molekyylien atomit virittyvät ja viritystilan purkautuessa ne lähettävät revontulina havaittavaa valoa. 

Alla on Heikkilänkylässä ottamiani kuvia tämäniltaisista revontulista, jotka täyttivät klo 22 aikaan lähes koko taivaan komealla liikkuvalla ilotulituksellaan. Lisää kuvia Ylen verkkosivuilla.

torstai 5. helmikuuta 2015

Alpeilla riittää lunta

Alpit on Euroopan suurin vuoristo. Vaikka ympäröivällä aluella on vähän lunta, vuoristossa sitä tulee talvisin usein niin paljon, että lumivyöryt ovat uhkana. Niin myös tämän vuoden tammikuun lopussa, jolloin lunta tuli parissa vuorokaudessa jopa 70 cm. Kuvat on otettu Ranskassa Les Arcs :ssa tammikuun 2015 lopussa.Kun lunta on jyrkällä rinteellä paljon, se lähtee liikkeelle pienestäkin häiriöstä.Tässä kuvassa jyrkästä rinteestä on vyörynyt lunta kohti hiihtoreittiä.

Lumivyöryt muodostavat uhkan rinteiden ulkopuolella lasketteleville.
Vuoristossa esiintyy myös monenlaisia pilviä ja sää vaihtelee erittäin nopeasti.